En usynlig ideologi

Jeg så et veldig bra foredrag av Melanie Joy for en stund tilbake, som jeg anbefaler dere å se. I dette TEDx foredraget snakker hun om «carnism» og hvordan det er en del av vår hverdag uten at vi egentlig er klar over det.

De aller fleste av oss setter verdier og egenskaper som rettferdighet, medlidenhet og medfølelse høyt. Av og til er disse verdiene nødt til å vike for det som er mest behagelig og beleilig for oss. Vi blir egoistiske. Det er selvsagt ingen som ønsker å innrømme verken for andre eller seg selv at vi er egoistiske. Forsvarsmodus blir derfor øyeblikkelig satt i høygir, og vi ser forbi våre kjerneverdier. Vi distanserer oss derfor fra både tanker og følelser som får oss til å få dårlig samvittighet. Vi benekter våre egne grunnverdier.

Processed with VSCO with f2 preset

Gjennom historien har menneskeheten måtte tåle flere ideologier. Mange av dem svært voldelige, mange av dem fortsatt tilstede. Vi som mennesker har undertrykt og tatt nytte av folkegrupper vi selv har stemplet som “svake” eller “uten makt”. Vi har forsøkt å utrydde hele folkeslag fordi de trodde på, eller oppførte seg, på andre måter enn oss selv. Tror du at vi manglet disse grunnleggende verdiene og egenskapene da? Nei. Vi fant det behagelig og beleilig, og forsvarte handlingene våre med at det er “normalt, naturlig og nødvendig”.

Slavearbeid er normalt, naturlig og nødvendig. Mannsdominans er normalt, naturlig og nødvendig. Heteroseksualitet er normalt, naturlig og nødvendig. Å spise dyreprodukter er normalt, naturlig og nødvendig.

Ville du spist på denne restauranten om samfunnet hadde fortalt deg at det er normalt, naturlig og nødvendig?

Jeg har lært at kjøtt er viktig for et sunt kosthold. Og meieriprodukter er avgjørende for å få nok kalsium. Egg inneholder alle næringsstoffene du trenger, bortsett fra vitamin C. Dette er informasjon jeg har fått på skolen, og av foreldre og av besteforeldre. Medier og reklame påvirker meg også i den retningen. Det er derfor en selvfølge at jeg har levd på den måten i 25 år. Og når noen har påpekt hvor sunt det hadde vært, hvor bra det hadde vært for miljøet eller hvor bra det hadde vært for dyrene om jeg kuttet animalske produkter, har jeg feid det bort med min sterkeste forsvarsmekanisme. For ingen skal komme her å ødelegge for min komfort. Jeg har valgt å ikke høre etter, for det jeg ikke vet, har jeg har jeg ikke vondt av.

Nå vet jeg bedre. Jeg vil ikke lenger bare tro på at å spise dyreprodukter er normalt, naturlig og nødvendig.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s