10 kilder til ny kunnskap

Kunnskap er makt, informasjon er befriende. Kjent budskap fra Kofi Annan. Som forbruker har vi den største makten over næringen, men hvis vi handler etter de retningslinjene næringen selv ønsker, er det ikke lenger vi som sitter med makten. Derfor har jeg i det siste sett flere dokumentarer og lest flere typer bøker for å se en ny side av en sak jeg aldri har tenkt så mye på. Ingen har lyst til å bli lurt. Jeg har brukt 25 år på å høre på industriens mening, nå vil jeg se det fra den andre siden.

Her er mine beste tips, men jeg anbefaler å ta litt av gangen. Jeg har brukt ca 6 måneder på å se og lese dette, og jeg innrømmer at det noen ganger kan bli overveldende og stressende. Det er mye informasjon å ta til seg, så la hodet ditt fordøye det og gjøre opp en mening før du går videre til neste.

Dokumentarer

IMG_9150

1. What the health (finnes på Netflix)

«What the health» er faktisk den dokumentaren som gjorde at jeg tok første steg fra kjøtteter til veganer. Denne filmen har fått mye tyn i mediene, og har noen litt ekstreme eksempler som ikke nødvendigvis er helt riktige. Men, om man ser den i det store bildet vil du bli sittende med gapet åpent, og forhåpentligvis flere spørsmål enn svar.

2. Food Choices (finnes på Netflix)

Denne dokumentaren inneholder intervjuer med både leger og ernæringseksperter som snakker om sammenhengen mellom helse og kosthold. Blant annet lege og forfatter av boken «How not to die», som jeg anbefaler lenger ned, er med i filmen.

3. C-word (finnes på Netflix)

Utrolig bra dokumentar, som ikke direkte handler om veganisme eller plantebasert mat, men om det store kreftmysteriet som både forskere og medier skriver ofte og gjerne motstridende om. Denne dokumentaren utfordrer måten vi kurerer kreft på i dag. Den har flere personlige historier, blandet med forskning og fakta.

4. Cowspiracy (finnes på Netflix)

Denne dokumentaren snakker om hvordan matindustrien har en stor innvirkning på miljøproblemene vi står ovenfor i dag. Det er kanskje ikke transport eller kildesortering som er det største problemet, men allikevel disse to tingene som får mest oppmerksomhet. Selv miljøvernorganisasjonene nekter å innse hvor mye matindustrien påvirker miljøet, men hvorfor?

5. Brennpunkt Pels (Finnes på nrk.no)

Denne norske dokumentaren om norsk pelsindustri er forferdelig å se på, men ufattelig viktig å se allikevel. Jeg måtte dele den opp i flere omganger for å klare å komme meg igjennom den, og jeg gråt så mye at kjæresten min måtte holde rundt meg til jeg sovnet.

6. Chef’s table sesong 3 episode 1 (finnes på Netflix)

Når alt man ser er så forferdelig kynisk og rett og slett trist er det viktig å kunne slappe av med noe fint å se på også. «Chef’s table» er en serie på Netflix som ikke handler om vegansk mat eller sykdom. Den handler rett og slett om mat, og ulike mattradisjoner rundt om i verden. Episode 1 i sesong 3 inneholder helt fantastiske bilder av natur, mat, stillhet og ro. Den gir deg rett og slett en klump i halsen, bare fordi det er så ufattelig fredfult og riktig.

7. The true cost (finnes på Netflix)

Denne filmen handler ikke om kosthold eller veganisme, men viser viktig informasjon rundt klesindustrien, og det som heter «fast fashion». De billige klærne vi går rundt med er kanskje praktiske for oss, men de går hardt utover de som produsere de.

Bøker

IMG_0813

8. Kinastudien av Colin Campbell og Thomas M. Campbell (oversatt til norsk)

Denne boken fikk jeg til jul av min fantastisk lillesøster. Det er en utrolig lærerik bok som ikke bare forteller resultatene av forskning, men også forklarer på en forståelig måte hvordan forskningen blir utført. Kinastudien er den største ernæringstudien gjennomført noen sinne, og ser nøye på ulike sykdommer i Kina som i utgangspunktet så ut til å ha tilknytning til geografi, men som etter grundig forskning ser ut til å ha en kobling med animalsk protein. Denne boken er ikke skrevet på en skremmende måte som gjør at du blir redd for å få kreft, eller beskriver symptomer du skal være obs på, så jeg vil si den er trygg for alle å lese, men det skal samtidig sies at jeg ikke er noen hypokonder og ikke er så følsom for å lese om sykdom.

9. How not to die av Gene Stone og Michael Greger

Dette er en mye omtalt bok skrevet av en kjent doktor (Michael Greger) som beskriver hvordan det egentlig er å utdanne seg som lege, og om hvor mye industrien styrer utdanningsløpet. Han har delt opp boka i underdeler, etter hver av de mest dødelige sykdommene vi har i den vestlige verden. Han beskriver ingen symptomer på sykdommene, men beskriver hvordan sykdommen finner sted, og dens sterke forbindelse til kosthold og livsstil. For min del er denne boken veldig interresant da jeg har fått beskjed av min lege av mitt høye blodtrykk og cystenyrer er arvet fra min familie. Kanskje Michael Greger har rett, og blodtrykket mitt etterhvert går ned.

10. Why we love dogs, eat pigs and wear cows av Melanie Joy

Det finnes mange bøker om helse og kosthold, men denne boken tar for seg det psykiske bak valgene vi gjør i henhold til mat og klær. Jeg har tidligere skrevet et innlegg om Melanie Joy (En usynlig ideologi). Dette er boken der hun beskriver, i mer detalj, begrepet «carnism». Lettlest liten bok som anbefales på det sterkeste.

4 kommentarer

  1. Flott å se at du engasjerer deg i disse viktige emnene, fikk linken av din far igår da vi diskuterte litt omkring disse tingene. Jeg anbefaler deg å se «skitne penger » på Netflix og «Rotten» og på Netflix. Ha en fortsatt fin dag. Mvh Kai

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Vegan 101 – Cejo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s