Er du blitt lurt?

Vi blir utsatt for reklame konstant. Ofte benytter vi oss av reklame for å få gode kupp og tilbud på ting vi (ikke) trenger. Likevel setter vi veldig pris på å vite at noe faktisk er reklame, for er det noe vi absolutt ikke liker så er det å bli lurt.

Skal vi bli lurt av reklame, vil vi i det minste være klar over at det skjer. Vi skjønner at det er en mulighet for at produktet som er «det beste på markedet» kanskje ikke er det likevel, når det er produsentens eget utsagn. Hvis et produkt er «utrolig sunt for håret», vet vi at det kanskje ikke egentlig er det, siden produsenten åpenbart tjener penger på å si det. Så hvis TINE forteller oss at melk er den beste kilden til kalsium, vet vi at det er et virkemiddel de bruker for å få oss til å kjøpe mer melk – og vi kan ta et valg deretter om vi tror på det eller ikke.

IMG_1541.jpg
Hva ville du valgt?

Fra Melk.no, som kaller seg for «Opplysningskontoret for meieriprodukter», får vi råd og tips om et sunt kosthold med vanlig mat. På Matprat.no får vi fristende oppskrifter merket med alt fra sunn og rask til gjester og tradisjon. Det mange kanskje ikke har lagt merke til er at også Matprat er et såkalt opplysningskontor, rettere sagt «Opplysningskontoret for egg og kjøtt». Det høres ut for meg at disse opplysningskontorene ikke tjener penger på salg, de ønsker bare å gi oss gode råd.

Hva er et opplysningskontor?

Det er mulig jeg har vært fryktelig dum og godtroende i mange år, men jeg har alltid antatt at når noen kaller seg et «Opplysningskontor», så er det en slags avdeling i staten der de har som formål å gi folk riktige opplysninger basert på forskning som kanskje kommer fra helsedirektoratet eller lignende. Jeg hadde aldri følt behovet for å sjekke ut «Om oss» siden på hverken Matprat eller Melk.no. Det har jeg en sterk mistanke om at heller ikke du har gjort?

Direkte kopiert fra «Om oss» på Matprat.no:

MatPrat er kommunikasjonskonseptet til Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Vårt formål er å fremme omsetning av norskprodusert egg og kjøtt, samt bidra til økt verdiskapning for disse råvarene.

Dette gjør vi blant annet gjennom å bygge kunnskap om råvarene og formidle råd og inspirasjon til forbrukerne. Vår markedsføring er generisk, det vil si at vi ikke er knyttet til en merkevare men til en varegruppe. Vi er en merkenøytral aktør som jobber på vegne av hele den norske egg- og kjøttbransjen.

Direkte kopiert fra «Om oss» på Melk.no:

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et av flere opplysningskontor i landbruket, og har som oppgave å bidra til å fremme forbruket av norsk melk og norske meieriprodukter på vegne av den norske melkebonden.

(…) Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) har 8 årsverk, og er finansiert via en omsetningsavgift som betales av melkebøndene i Norge. Omsetningsavgiften forvaltes av Omsetningsrådet og administreres av Landbruksdirektoratet. Melk.no er et aksjeselskap, og er eid av TINE, Q-Meieriene og Synnøve Finden.

Disse opplysningskontorene er med andre ord drevet av bøndene i Norge, og de har kun et mål for øye: å øke salget av meieriprodukter, kjøtt og egg. Skal vi ta kostholdsråd fra noen som tjener penger på at vi stoler på dem?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s