Vegan 101

Det trenger ikke å være vanskelig å leve som veganer, men all forandring krever litt kunnskap. I dette innlegget har jeg samlet de verktøyene og tipsene jeg bruker mest. Enten du er helt ny veganer eller vært det en stund kan du finne tips her om alt fra hvor du bør handle til hvordan du er best forberedt til en diskusjon med altetere.

Har du noen tips som ikke står i noen av listene syns jeg det er veldig gøy med påfyll. Send meg gjerne en mail eller legg igjen en kommentar.

Oppskrifter

 1. Blogg: Veganmisjonen
 2. Blogg: Vegetarbloggen
 3. Blogg: Green Bonanza
 4. Blogg/Youtube: Hot for food

Når du først har bestemt deg for å teste ut veganlivet, er det gjerne maten som er din første utfordring. Her har jeg listet mine fire favorittblogger for oppskrifter. Når du skal begynne å spise plantebasert, pleier jeg å si at du må tenke på deg selv som et barn. Du vet ikke hva du liker eller ikke liker enda, så du må teste alt. Av og til må du smake på en rett eller en råvare flere ganger før du er helt sikker på om du liker den eller ikke. Av og til vet du med en gang at du absolutt elsker eller absolutt hater en matvare. Likevel er det én ting som er helt sikkert, du må prøve minimum én gang for å ta avgjørelsen.

Etter litt prøving og feiling finner du nye favoritter, og du blir mer kjent med deg selv og dine egne preferanser. Da finner du kanskje også ut hvem din smak ligner mest på. Jeg har for eksempel veldig lik smak som Jane fra Veganmisjonen, så derfor liker jeg stort sett alt hun har på bloggen sin. Din utfordring blir nå å bli kjent med din egen smak, og finne oppskrifter som passer med deg. Kanskje du til og meg kan utvikle dine helt egne oppskrifter.

Vegansk samfunn

 1. Facebookgruppe: Veganpreik
 2. Facebookgruppe: Veganske produkter
 3. Facebookgruppe: Vegansk mat – Spørsmål og svar
 4. Årlig arrangement: Vegetarfestivalen
 5. Veganerutfordringen

Ofte, dessverre, kan man føle seg litt alene når man bestemmer seg for å bli veganer. Du kan finne deg selv i flere situasjoner der du føler at du må forsvare din egen livsstil, eller at du føler deg i veien for venner og familie. Da skal jeg love deg at det er veldig godt å vite at man egentlig er en del av et ganske så stort samfunn. I de ulike facebookgruppene kan man få svar på spørsmål man har, eller bare få utløp for irritasjon eller glede man har opplevd i forbindelse med å være veganer. Det er også i disse gruppene man gjerne får vite om ulike vegantreff eller andre arrangementer som kan være verdt å få med seg. Vegetarfestivalen var en stor hit hos meg, så jeg har allerede kjøpt billett til neste år.

Verktøy

 1. Applikasjon: Vegan Norway
 2. Applikasjon/Nettsted: Happy Cow
 3. Instagramkonto/Nettsted: Vegally
 4. Snapchatkonto: @vegansnappen

En utfordring kan være å spise på restaurant med altetere. Da kan det være vanskelig både for deg og vennene dine å finne en passende restaurant for alle. Mitt aller beste tips er applikasjonen «Vegan Norway». Du kommer til å få hakeslepp når du ser alle alternativene du faktisk har. Applikasjonen har oversikt over alle (?) restauranter med veganske alternativer i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Skal du lete etter et sted å spise utenfor Norge er appen Happy How helt perfekt. Applikasjonen koster noen få kroner, men nettstedet er gratis å bruke.

Jeg anbefaler også å følge instagramkontoen Vegally, eller bare sjekke ut nettstedet deres. Der har de oversikt over utrolig mange matvarer du får kjøpt i helt vanlige matbutikker som er veganske. Mange av produktene kommer antagelig til å overraske deg.

Matbutikker

 1. Sunkost Gunerius
 2. Veganermat (butikk og nettbutikk)
 3. Meny/Rema1000/Kiwi
 4. Utenlandske grønnsaksforhandlere

Det er to butikker i Oslo du kan få tak i alle «rare-veganer-produkter», Sunkost på Gunerius, eller Veganermat. Veganermat er som navnet sier 100% vegansk, og hvis du ikke bor i Oslo kan du benytte deg av nettbutikken deres. Likevel må jeg slenge inn at det er flere veganske produkter å finne i helt vanlige matbutikker. Alt fra vegansk ost, majones og bearnaise til soyafarse, Oumph! eller annen kjøtterstatning. Du finner gjerne flest alternativer hos Meny, men både Kiwi og Rema1000 har etter min erfaring mulighet til å ta inn veldig mange produkter hvis du bare spør.

Et annet tips er å handle hos utenlandske grønnsaksforhandlere. Jeg finner alltid mye spennende mat i både Asiatiske og Tyrkiske butikker. Ofte er prisen svært behagelig der også. Er du interessert i å handle mer plastfritt, er det enkelt å plukke de grønnsakene du ønsker i eget handlenett. Jeg kjøpte mine handlenett hos be:eco, og er veldig fornøyd med de.

Diskusjonspåfyll

 1. Hepla (Helsepersonell for plantebasert kosthold)
 2. Helsedirektoratet
 3. Bøker og filmer (annet blogginnlegg)

Mitt beste tips er å alltid referere til sikre kilder skrevet av forskere og leger, ikke filmskapere eller influensere. Likevel er det fint å få inspirasjon til hvor du skal lete i både blogger og filmer. Du kommer antagelig til å måtte spørre de du diskuterer med om de har sjekket kildene sine, så da er det viktig at du har ditt på det rene selv.

Når det er sagt, er det ingen som sier at du som veganer diskutere eller overbevise noen om hva som er riktig eller galt. Du kan tro på en vegansk livsstil, uten å blande deg i hva alle andre mener. Dessverre betyr ikke det at de rundt deg ikke kommer til å legge seg opp i hva du spiser eller ikke spiser. Mitt tips til å unngå en diskusjon er å holde seg til hvorfor du selv har tatt ditt valg og hvordan det er for deg alene. Hvis noen sier «det er unaturlig å være veganer» kan du svare, «jeg er veldig fornøyd med hvordan jeg føler meg», da kritiserer du ikke deres mening, men forteller om hvordan du selv har det, og diskusjonen avslutter gjerne der (kanskje).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s